Το θέμα της βίας κατά των γυναικών αποτέλεσε πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η άμεση και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών στα θύματα βίας. Ορόσημο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αποτέλεσε η εξαγγελία της Κυβέρνησης, τον Ιανουάριο του 2019, για τη δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της υλοποίησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία κύρωσε με Νόμο τον Νοέμβριο του 2017, το Υπουργικό Συμβούλιο με Απόφαση του με Αριθμό 88.585 και ημερ. 27/11/2019, έχει εγκρίνει την υλοποίηση της δημιουργίας του Σπιτιού της Γυναίκας.
Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση, τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξεως και Υγείας αποτελούν την Ad hoc Υπουργική Επιτροπή που εποπτεύει / εγκρίνει τις εργασίες της Τεχνικής Επιτροπής της οποίας προεδρεύει η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην οικογένεια που είναι και ο Συντονιστής όλων των ενεργειών γι ατην υλοποίηση του εν λόγω έργου. Σημειώνεται ότι η διαχείριση του Σπιτιού της Γυναίκας ανατέθηκε στο Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), με πλήρη επιδότηση από το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών Ήσσονος Σημασίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.
Το Σπίτι της Γυναίκας, λειτουργεί πιλοτικά από την 1 Δεκεμβρίου 2020 ως ένα διεπιστημονικό Κέντρο, φιλικό προς τα θύματα βίας, όπου επαγγελματίες από διάφορες ειδικότητες, όπως Κλινικοί Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, καθώς και ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της Αστυνομίας, εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη / δομή με σκοπό την παροχή προστασίας και εξιδεικευμένης στήριξης στα θύματα και τις οικογένειες τους. Στο Σπίτι της Γυναίκας έχουν πρόσβαση όλες οι γυναίκες (και τα ανήλικα παιδιά τους) θύματα βίας, χωρίς καμία διάκριση.
Στο Σπίτι της Γυναίκας τοποθετήθηκε εξαρχής Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, που Λειτουργεί μεταξύ άλλων ως σύνδεσμος μεταξύ του Σπιτιού της Γυναίκας και των ΥΚΕ.
Η διυπηρεσιακή διαχείριση αποτελεί το βασικό στοιχείο λειτουργίας του Σπιτιού της Γυναίκας, όπου ουσιαστικά μετουσιώνει στην πράξη την προσέγγιση / φιλοσοφία "one shop", σύμφωνα με την οποία όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες συστεγάζονται και συντονίζονται κάτω από την ίδια στέγη, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των περιπτώσεων.
Για σκοπούς συμμόρφωσης με τις πρόνοιες της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2021 (Ν.115(Ι)/2021).
Στα πλαίσια της πιο πάνω Νομοθεσίας, ποινικοποιείται η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία και παρέχεται προστασία, καθοδήγηση και στήριξη στις γυναίκες θύματα βίας σε όλες της τις εκφάνσεις και μορφές, με στόχο την ενίσχυση και ενδυνάμωση τους προκειμένου να αντιμετωπίζουν τη βία που δέχονται. Ταυτόχρονα, τίθεται το φύλο στον πυρήνα του ρυθμιστικού του πλασίου, με αποκλειστικό στόχο την προστασία του, ενώ περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα δράσεων και μέτρων πρόληψης, αποτελεσματικής προστασίας των θυμάτων και δίωξης των δραστών βίας.
Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στα πλαίσια της Νομοθεσίας έχουν υποχρέωση να μεριμνήσουν για την παροχή δωρεάν και εμπιστευτικών υπηρεσιών υποστήριξης προς τα θύματα, πληροφορίες σχετικά με πιθανές αποζημιώσεις που δυνατόν να δικαιούνται και το ρόλο τους στην ποινική διαδικασία, ενημέρωση για τις υπάρχουσες υπηρεσίες ειδικής υποστήριξης και παραπομπή τους σε αυτές, συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη, στέγαση, οικονομική στήριξη.