logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Συμμετοχή της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ
27 και 28 Νοεμβρίου 2023

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, κα Μαριλένα Ευαγγέλου, συμμετείχε στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 27 Νοεμβρίου 2023.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2024, και συγκεκριμένα σχετικά με την Πράσινη Συλλογική Διαπραγμάτευση, εξετάζοντας τρόπους που οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο χώρο της εργασίας, με αύξηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και δίκαιης μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα. Η Υφυπουργός στην παρέμβασή της, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων που προωθούν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές στο χώρο εργασίας, με στοιχεία σχετικά με ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, και πρωτοβουλίες μείωσης των αποβλήτων και βιώσιμη διαχείριση των πόρων. Επεσήμανε επίσης τη σημασία έμφασης σε προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων που προετοιμάζουν τους εργαζόμενους για ρόλους σε πράσινες βιομηχανίες.

Στη συζήτηση Υπουργών που πραγματοποιήθηκε για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Ρατσισμό 2020-2025, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις επί της σημασίας εφαρμογής της στρατηγικής, της αναγνώρισης και αξιολόγησης του δομικού ρατσισμού, την καταπολέμηση του παράνομου φυλετικού προφίλ στα Κράτη Μέλη καθώς και τρόπους αντιμετώπισης του θέματος στο νομοθετικό σύστημα των ΚΜ. Η κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε στις δράσεις για την καταπολέμηση του δομικού ρατσισμού και στο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει στην Κύπρο. Επεσήμανε μεταξύ άλλων, τη σημασία της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης για την προώθηση μιας κουλτούρας μάθησης σχετικά με τις ιστορικές ρίζες και εκδηλώσεις του ρατσισμού. Αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης στην καταπολέμηση των στερεότυπων.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε γενική προσέγγιση επί της Πρότασης Οδηγίας για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και Στάθμευσης. Η Υφυπουργός τόνισε τη στήριξη της Κύπρου και υπογράμμισε ότι το ζήτημα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητές της και σημείωσε ότι η Κύπρος ήταν ένα από τα οκτώ ΚΜ (Βέλγιο, Εσθονία, Φινλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Ρουμανία και Σλοβενία) που συμμετείχαν με επιτυχία στο πιλοτικό πρόγραμμα της Κάρτας Αναπηρίας και Στάθμευσης από το 2017.

Στο Συμβούλιο υιοθετήθηκαν επίσης Συμπεράσματα Συμβουλίου για την κοινωνική ασφάλιση, για περισσότερη δημοκρατία στην εργασία, για τη δια βίου μετάβαση των συστημάτων φροντίδας και για τη στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία.

Το άτυπο γεύμα εργασίας απασχόλησε η προστασία απασχόλησης από το ενδεχόμενο πλεονασμού στο πλαίσιο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Η κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε στο νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου που προστατεύει τους εργαζόμενους από τις μαζικές απολύσεις και στα μέτρα στήριξής τους σε αυτές τις περιπτώσεις. H Υφυπουργός υπογράμμισε ότι το εν λόγω νομικό πλαίσιο, προστατεύει τους εργαζόμενους από μαζικές απολύσεις πλεονασμού, περιλαμβανομένου και λόγω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου η Υφυπουργός πραγματοποίησε επαφές με ομόλογούς της για ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα κοινωνικής πολιτικής.
______________

(ΜΘ)