Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30/11/2022, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα παιδιά 2022-2030 μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 18/10/2022 και τη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης στις 20/10/2022.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει συνολικά 93 δράσεις σε έξι πυλώνες που υλοποιούνται ή δρομολογούνται προς υλοποίηση από οκτώ Υπουργεία/ Υφυπουργεία, με στόχευση την πρόληψη και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας των παιδιών. Εθνικός συντονιστής έχει οριστεί το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.
Σκοπός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι η κατοχύρωση για τα παιδιά πρόσβασης σε ένα σύνολο βασικών υπηρεσιών, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η δωρεάν περίθαλψη, εκπαίδευση και φροντίδα στην πρώιμη ηλικία, η κατάλληλη στέγαση και η υγιεινή διατροφή. Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη εφαρμόζονται δράσεις που στοχεύουν σε ένα ισχυρότερο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας και στη μείωση των δυσκολιών που βιώνουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους. Ενδεικτικά, αναφέρονται το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4ων ετών και η δημιουργία 25 δομών βρεφονηπιακής φροντίδας, η εφαρμογή των οποίων προσφέρει ευέλικτες δυνατότητες για εναρμόνιση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής και κατ’ επέκταση, τη βελτίωση της ευημερίας της οικογένειας και του παιδιού.
Οι έξι πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης αφορούν:
1. Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αύξηση της κοινωνικής ένταξης, τη βελτίωση της ευημερίας των παιδιών και τη μείωση της παιδικής φτώχειας (26 δράσεις),
2. Προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα (5 δράσεις),
3. Εκπαιδευτικές και σχολικές δραστηριότητες (31 δράσεις),
4. Υγιεινή διατροφή (13 δράσεις)
5. Υγειονομική περίθαλψη (16 δράσεις) και
6. Κατάλληλη στέγαση (2 δράσεις).
Οι δράσεις στην πλειοψηφία τους υλοποιούνται με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους ή με συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θ.Αλ.Ε.Ι.Α» (2021-2027), κ.ά..
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά 2022 – 2030