logo


Δελτίο Τύπου


Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στο πλαίσιο της έμπρακτης υποστήριξης του 13ου Ετήσιου Συνεδρίου του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης που διεξήχθη στις 29 Νοεμβρίου 2023, σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, συμμετείχε με αναρτημένη ανακοίνωση με τίτλο:

«Predicting violence risk: Clinical Judgment Vs Structural Professional Judgment Vs Actuarial Assessment».

Στην ανακοίνωση εμπεριέχονται τα πορίσματα έρευνας που διενεργήθηκε από το Κλιμάκιο Κοινωνικής Παρέμβασης του Υφυπουργείου (Δρ. Γεώργιος Μεταξά) και τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υφυπουργείου (κ. Στέλλα Χριστοδούλου), σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος (κ. Άννα Αντωνίου).

Λόγω της αύξησης των περιστατικών σοβαρής ενδοοικογενειακής βίας στην Κύπρο και δεδομένης της σημασίας που προσδίδει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στην αναγνώριση και διαχείριση της επικινδυνότητας για βίαιη συμπεριφορά, διεξήχθη έρευνα αναδρομικής μελέτης αρχείου ως ακολούθως: Διερευνήθηκαν φάκελοι αναφοράς βίαιων παραβατών στους οποίους υπάρχει δείγμα εξυπηρετούμενων που παρουσίασαν σοβαρές μορφές βίαιης συμπεριφοράς («εμπειρικά τεκμηριωμένη επικινδυνότητα») και δείγμα εξυπηρετούμενων που δεν παρουσιάστηκε επανάληψη της βίαιης συμπεριφοράς («απουσία τεκμηριωμένης επικινδυνότητας»). Στη συνέχεια, αφαιρέθηκαν τα προσωπικά δεδομένα και δόθηκαν σε επαγγελματίες που έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση εργαλείων Δομημένης Επαγγελματικής Εκτίμησης (14 Ψυχολόγους και 14 Κοινωνικούς Λειτουργούς) και σε επαγγελματίες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν κατά την πρόβλεψη της επικινδυνότητας αποκλειστικά την κλινική τους εκτίμηση (14 Κοινωνικούς Λειτουργούς). Η επιλογή των επαγγελματιών υγείας και πρόνοιας βασίστηκε στο γεγονός πως στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας εργοδοτούνται ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. Η έρευνα εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας είναι πως τα εργαλεία διαθέτουν επαρκή αξιοπιστία και εγκυρότητα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιτυχώς τόσο από κοινωνικούς λειτουργούς, όσο και από ψυχολόγους που έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση τους. Η συνθήκη που βελτιώνει όλους τους δείκτες ανεξαιρέτως, είναι η χρήση των εργαλείων συνδυαστικά από δυάδα επαγγελματιών, ενώ ο δείκτης συσχέτισης ανάμεσα σε διαφορετικούς αξιολογητές είναι υψηλός και στατιστικά σημαντικός σε όλες τις συνθήκες χρήσης εργαλείων. Η συνθήκη «κλινική εκτίμηση», παρουσιάζει τον χαμηλότερο βαθμό προβλεπτικής εγκυρότητας, ενώ ο δείκτης συσχέτισης ανάμεσα σε διαφορετικούς αξιολογητές δεν είναι στατιστικά σημαντικός.

Συνεπώς, στην προσπάθεια έγκυρης και αξιόπιστης πρόβλεψης της επικινδυνότητας για εμφάνιση βίαιης / σεξουαλικά βίαιης συμπεριφοράς, υποδεικνύεται πως η συνδυαστική αξιολόγηση (ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός) με τη χρήση εργαλείων Δομημένης Επαγγελματικής Εκτίμησης αποτελεί την ιδανική συνθήκη σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες συνθήκες.

Καταληκτικά, η αξιολόγηση αποκλειστικά στη βάση της κλινικής εκτίμησης ενός επαγγελματία παρουσιάζει πολύ χαμηλό βαθμό προβλεπτικής εγκυρότητας και χαμηλό βαθμό συσχέτισης ανάμεσα σε διαφορετικούς αξιολογητές.


Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας

29 Νοεμβρίου 2023




 photo Συνεδρίου (002).jpg

 ATT4BW8S.pdf