logo



ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Δελτίο Τύπου

Δηλώσεις της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μαριλένας Ευαγγέλου μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων


Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, κα. Μαριλένα Ευαγγέλου, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής στο πλαίσιο συζήτησης θεμάτων που αφορούν το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για τις δύο νέες Νομοθεσίες οι οποίες θα αντικαταστήσουν τον Περί Παίδων Νόμο, ο οποίος είναι ένας παλαιός Νόμος του 1956.

Η αντικατάσταση του Περί Παίδων Νόμου θα γίνει από τον Περί Μεταχείρισης Παιδιών υπό τη Γονική Μέριμνα ή Επιμέλεια ή Φροντίδα του Διευθυντή Κοινωνικής Ευημερίας, του οποίου η προετοιμασία του προσχεδίου του Νομοσχεδίου σε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης πριν πάρει τον δρόμο για νομοτεχνικό έλεγχο, έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατάθεση στη Βουλή και από τον περί Βρεφικών Σταθμών και Κέντρων Προστασίας ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο ετοιμασίας του προσχεδίου του Νομοσχεδίου σε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας.

Και τα δύο Νομοσχέδια αναμένεται ότι εντός του 2024 θα κατατεθούν στην Βουλή.

Σε σχέση με το δεύτερο θέμα που αφορά στη νέα Νομοθεσία για Άτομα με Αναπηρίες, η κα. Ευαγγέλου ενημέρωσε την Επιτροπή ότι «υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση για τη διαμόρφωση μιας νέας, σύγχρονης Νομοθεσίας, η οποία θα διέπει όλα τα θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρίες και είναι στην αρμοδιότητα του ΥφΚΠ».

Πρόκειται όπως σημείωσε και για αίτημα του αναπηρικού κινήματος.

«Ήδη, έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη μας συνάντηση στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την ΚΥΣΟΑ και αρχές Μαρτίου η διαβούλευση αυτή θα συνεχιστεί» ανέφερε η κα. Ευαγγέλου.

Μέσα από αυτή τη νέα Νομοθεσία, πρόσθεσε, θα ρυθμίζονται συνολικά ζητήματα κοινωνικής συμπερίληψης, αποκατάστασης και συμμετοχής, καθώς επίσης ζητήματα κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών και θα πρόκειται για ένα εκσυγχρονισμό.

«Δίδω τεράστια σημασία σε αυτή την προσπάθεια, η οποία έχει προσωπικά την προσοχή μου σε κάθε επίπεδο γιατί πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη Νομοθεσία μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ΑμεΑ.

Για όλα είμαστε σε διαδικασία διαβούλευσης οποία είναι ζωντανή και ουσιαστική. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Αναμένουμε περαιτέρω αναλυτικές εισηγήσεις από την ΚΥΣΟΑ μέσα από τις οποίες θα συνεχιστεί η διαβούλευση» ανέφερε η Υφυπουργός.

Ερωτηθείσα για το θέμα των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, η κα. Ευαγγέλου ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά σχέδια.

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, τρέχει από το 2022 το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4 χρόνων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου Σχεδίου Θάλεια το οποίο εφαρμόζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα και με άριστη συνεργασία ανάμεσα στο Υφυπουργείο και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Μέσα από αυτό το Σχέδιο επιδοτούνται τα δίδακτρα των παιδιών μέχρι και 80% και οι δικαιούχοι μετά από σχετική απόφαση της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη τον περασμένο Ιούνιο έχουν αυξηθεί με τρόπο ώστε να καθίστανται δικαιούχοι όλοι όσοι λαμβάνουν Επίδομα Τέκνου.

Αυτή τη στιγμή φοιτούν περίπου 10,5 χιλιάδες παιδιά σε ιδιωτικά και μερικά κοινοτικά νηπιαγωγεία με επιδότηση μέσω του Σχεδίου και έχουν αυξηθεί οι δικαιούχοι κατά 40% σε σύγκριση με πέρσι.

Με αυτό τον τρόπο ανταποκρινόμαστε στον ευρωπαϊκό στόχο που είναι ακριβώς η ένταξη παιδιών προσχολικής ηλικίας σε δομές προσχολικής φροντίδας με πολλαπλά οφέλη για τις οικογένειες, την κοινωνία και την οικονομία.

Το Σχέδιο που αφορά στη μείωση της ηλικίας για υποχρεωτική φοίτηση παιδιών στην προδημοτική εκπαίδευση, μέσα στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για το οποίο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων διαμαρτύρεται ότι επηρεάζει τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, αφορά σε Σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει δηλώσει την προθυμία του να παράσχει την εμπειρογνωμοσύνη και την τεχνογνωσία του λόγω της επιτυχούς εφαρμογής του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4 ετών, και στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε ήδη να συμμετάσχει στο Σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας επικουρικά από τη σχολική χρονιά 2025-2026 καλύπτοντας το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία μέχρι 4, χρονών και 5 μηνών.

«Αναγνωρίζουμε τη σημαντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα στον τομέα της φροντίδας παιδιών. Και είναι απαίτηση και της κοινωνίας να έχουμε επαρκείς δομές κρατικές, κοινοτικές ή ιδιωτικές έτσι ώστε όχι μόνο να διευκολύνονται οι γονείς, αλλά να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες σε ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά τους και με τρόπο που να εξυπηρετούνται οι ανάγκες τους» ανέφερε η κα. Ευαγγέλου.

Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα συμμετέχει στις προσπάθειες που καταβάλλονται και ήδη με το Υπουργείο Παιδείας μελετούμε τρόπους ενίσχυσης των ιδιωτικών νηπιαγωγείων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει πραγματοποιηθεί σύσκεψη με το Υπουργείο Παιδείας και το γραφείο της Υφυπουργού παρα τω Προέδρω σε ανώτατο επίπεδο με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και προχωρούμε σε επεξεργασία προτάσεων, ενώ εντός Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί και κοινή συνάντηση των τριών προαναφερθέντων με τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων.




(ΜΘ)

Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας

27 Φεβρουαρίου 2024


Δηλώσεις ΒτΑ.jpegΔηλώσεις ΒτΑ.jpeg



 Δηλώσεις ΒτΑ.jpeg