logo


Δελτίο Τύπου

Δηλώσεις της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μαριλένας Ευαγγέλου, μετά το πέρας της συζήτησης του Προϋπολογισμού 2024 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μαριλένα Ευαγγέλου παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για το έτος 2024.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίασης, σημείωσε πως ο συνολικός προϋπολογισμός του Υφυπουργείου παρουσιάζει αύξηση ύψους 2.87% σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2023. Οι μεγαλύτερες δαπάνες αφορούν στις κοινωνικές παροχές, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση το 2024 της τάξεως του 2.9% σε σχέση με το 2023.

Η Υφυπουργός πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη δαπάνη σε σχέση με τις κοινωνικές παροχές αφορά στο ΕΕΕ.

«Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του ΕΕΕ αποτελεί από τους πρώτους στόχους που έθεσα με την ανάληψη των καθηκόντων μου, έτσι ώστε να καταστεί ταχύτερο, αποτελεσματικότερο και δικαιότερο. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά και σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας», είπε η κ. Ευαγγέλου.

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, αναφέρθηκε επίσης στις συνολικές δαπάνες προς τα άτομα με αναπηρίες για το 2024, που παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 6%. Σε ότι αφορά την τελευταία πενταετία και συγκρίνοντας τα στατιστικά στοιχεία από το 2018 μέχρι το 2022, διαπιστώνεται αύξηση ετήσιων δαπανών της τάξεως του 33%.

Η κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς, σημειώνοντας ότι «κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω και άλλες εκ των προτεραιοτήτων μου, όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσω της επιδότησης των πρώτων 8 αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο να επεκταθεί παγκύπρια».

Επίσης, αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνει στην ενίσχυση των πολιτικών για την Τρίτη Ηλικία, σημειώνοντας ότι αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η Κυβέρνηση αποφάσισε τον καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Τρίτη Ηλικία και την Ενεργό Γήρανση.

Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε «ενημέρωσα επίσης για τις προτεραιότητες μας σε σχέση με τη διαμόρφωση της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για τον Αυτισμό, αναγνωρίζοντας την αυξητική τάση των διαγνώσεων αυτισμού στην Κύπρο. Συντονιστής της Στρατηγικής είναι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων αλλά και των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή των Συνδέσμων Γονέων των παιδιών με αυτισμό, των οργανώσεων κλπ».

Ερωτηθείσα για την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, απάντησε ότι πρόκειται για μικρές κατοικίες, ενταγμένες στην κοινότητα, οι οποίες αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικής πολιτικής και κυρίως αφορούν στα παιδιά υπό τη νομική φροντίδα του κράτους.

«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Μιλάμε για την υποχρέωση της πολιτείας ευρύτερα αλλά και του κράτους να δίνει εκείνη τη στήριξη και να παρέχει τα δικαιώματα σε όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα στα παιδιά που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν πλέον την στήριξη των γονιών τους και πρέπει για ένα χρονικό διάστημα να έχουν την αρωγή και τη φροντίδα του κράτους. Επίσης οι κατοικίες αφορούν σε στήριξη εφήβων και εγκύων κοριτσιών, καθώς και σε Κέντρα Ημέρας, όπως για παράδειγμα αυτό του Σπιτιού του Παιδιού που λειτουργεί στη Λευκωσία. Πρόσφατα, μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους συντελεστές, τόσο της Φωνής όσο και του Σπιτιού του Παιδιού, που παρέχουν εξειδικευμένες, πολυθεματικές υπηρεσίες στα παιδιά που υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση. Έχει εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι προχωρούμε στη δημιουργία και δεύτερου Σπιτιού του Παιδιού στη Λεμεσό. Είναι σε αυτό το πλαίσιο, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα δημιουργηθεί και αυτό, ενώ οι υπηρεσίες θα επεκταθούν και πέραν της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης, για κάθε μορφή κακοποίησης παιδιών», είπε καταληκτικά η κ. Ευαγγέλου.


Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
20 Νοεμβρίου 2023